Biblioteca del 8M

Per què se celebra el 8 de març el Dia Internacional de la Dona?

Una tràgica fita marcaria la data clau que hui tots celebrem per a commemorar el Dia Internacional de les Dones: el març de 1857 va tindre lloc una manifestació a la qual van acudir centenars de treballadores d’una fàbrica de tèxtils a Nova York contra els baixos salaris que aquestes percebien en comparació amb els seus companys homes.
Les treballadores protestaven també en contra de les indignes condicions laborals imposades i lluitaven per aconseguir una jornada laboral de 10 hores (ja que treballaven més de 12 hores al dia). La jornada es va saldar amb la mort de 120 dones a les mans de la Policia pel fet de reivindicar millores laborals.

Actualment, el 8 de març se celebra en infinitat de països i, per part de tota mena de dones independentment del seu estatus social i econòmic, el Dia Internacional de la Dona, data clau de cara a recordar els assoliments i avanços en matèria d’igualtat entre homes i dones assolits a base de segles de lluita titànica contra diferents opressions de gènere, però també per a reivindicar els molts drets que queden encara per conquistar.

Cada any, en aquesta jornada de protesta, milers de persones ixen als carrers abillats amb mocadors morats i cartells amb consignes tan recurrents com “Ni una menys” o “Ens volem VIVES”.
La lluita contra les alarmants xifres de feminicidis que se succeeixen any rere any, la desigualtat econòmica a través de la bretxa salarial o els drets trans i reproductius continuen sent hui dia els grans reptes del feminisme.

Per aquesta raó, des de la Biblioteca volem apropar-vos a les lectures que recorden un abans i un després en la vida d’eixes dones que, a poc a poc ens ha obert el camí per assolir que puguem gaudir de drets i fer activitats assignades sols per a l’home.
Si sou més de visualitzar i que algú us conte històries, teniu opció d’agafar alguna pel·lícula de les recomanades per aquest dia.
I, si voleu divertir-vos aprenent, també hem seleccionat alguns jocs on el tema principal és la dona.

 

Com diu la il·lustradora TRES VOLTES REBEL

 

Des d’ací pots accedir a totes les propostes i als seus enllaços perquè siga més fàcil trobar-ho a la Biblioteca:

Recomanacions 8M